Pályázatok, programok

IV. Nyári oratórium Cegléden

Bővebben lásd a Hitélet menüpontban

IV. Hírvivők Konferencia 2017

Bővebben lásd a hírek menüpontban

2016 Gyermeknap

Bővebben lásd a programok menüpontban!

2016 Táborok

Bővebben lásd a hírek menüpontban!

Pályázat „Az ősz nekem…” fotópályázat.

Bővebben lásd a hírek menüpontban

Pályázat "12+..: Az érték a mérték"

Bővebben lásd a hírek menüpontban!

A hazai kábítószerhelyzetről
Dr. Zacher Gábor toxikológus előadása

Bővebben lásd a programok menüpontban!

Keresztút történetekkel

Bővebben lásd a programok menüpontban!

Első féléves programok

Bővebben lásd a hírek menüpontban!

Színházlátogatás

Bővebben lásd a programok menüpontban!

Kirándulás Pannonhalmára

Bővebben lásd a programok menüpontban!

 

 

Partnereink:

Üj SZÉCHENYI TERV

 Támogatóink:

vendeglo_Abony

 henkel

Nevelőszülői továbbképzés

Örökbefogadás témája

2018. 02. 24-én az örökbefogadásról esett szó a működtető által Abonyban szervezett nevelőszülői képzésen.

Előadóink voltak:

1. Pálinkás Éva a Várva Várt Alapítvány titkára. A civil szervezet nehéz sorsú várandós anyákkal, ill. nyílt örökbefogadással is foglalkozik. Éva munkatársunk is, évek óta nevelőszülőként tevékenykedik hálózatunknál.

2. Mezei Ágnes a Szentrendrei Járási Hivatal Gyámügyi Osztályának Pest megyében történő örökbefogadásokkal foglalkozó munkatársa a gyámhatóság örökbefogadással kapcsolatos tevékenységéről, feladat - és hatásköréről számolt be.

3. Bakondi László a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat örökbefogadással foglalkozó ügyintézője a szakszolgálatok területtel kapcsolatos feladatairól, annak jogszabályi hátteréről és saját tapasztalatairól számolt be.

Pálikás Éva összefoglalója:

"Az én feladatom a képzés során az volt, hogy a nyílt örökbefogadásról beszéljek, mielőtt ezt tenném, előtte néhány szó az Alapítványról. A Várva Várt Alapítvány 2010 óta végzi “babamentő” tevékenységét, igazi áttörést az hozott a munkánkban, amikor 2012-ben a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által indított felkészítő képzésén aktivista csoportunk is részt vett. A képzés, az örökbeadásban résztvevő az örökbefogadókat képző szervezetekből jelentkezőknek tartották. Nemcsak jó csapatépítő program volt ez a képzés, hanem alapvetően meghatározza azóta is a válsághelyzetben lévő várandós anyák, - az Alapítványhoz segítségért forduló nehéz körülmények között élő várandós nők felé való viszonyulásunkat. Életpárti alapítvány vagyunk, éppen ezért nagyon tiszteljük azokat a nőket, akik a nehéz körülményeik ellenére, kilátástalanságban, legtöbbször csak egyedül, válsághelyzetben is vállalják az életadást. Minden lehetséges eszközzel támogatjuk Őket abban, hogy – amennyiben ezt szeretnék – maguk nevelhessék fel a gyermeküket. Ennek érdekében nem csak adományt osztunk, babakelengyét küldünk, segítő beszélgetést folytatunk, hanem volt rá példa, hogy segítettünk rendbe hozni egy vidéki családi házat, tüzelőanyagot küldtünk, de munkát is kerestünk már a családfőnek.  Mindig az új helyzet adta, adja a következő irányt. 2016-ban 82, 2017-ben 62 esetben tudtunk hasonló helyzetben segíteni. Az alapítás alaptézise az a gondolat volt, mit tehetnénk, azért, hogy kevesebb legyen az abortusz Magyarországon, illetve, hogy lehetne segíteni a nehéz sorsú anyáknak, esetleg még abban az esetben is, ha örökbe szeretnék adni a babájukat.  Ahol nincs mód a gyermek saját családjában való felnevelésére, a szülő, vagy szülők abban kérhetnek segítséget - esetünkben egy civil szervezettől -, hogy a nyílt örökbeadást választva szeretnék ezt megtenni. Megismerik azt a szülőpárt, vagy egyedülálló személyt, aki vállalja gyermekük egész életén át tartó gondozását. Ez maga a nyílt örökbefogadás, hiszen itt akár a terhesség korábbi szakaszában találkozhatnak, de legkésőbb a szülés után a Gyámhivatalban a lemondó nyilatkozat megtételekor. Ebben az esetben is, a nyilatkozat után is van hat hetük arra, hogy meggondolják magukat. Tehát ahol valamilyen okból kifolyólag nem adatik meg a vér szerinti szülőnek, hogy felnevelje gyermekét, akkor legalább annyi jót tehet, hogy ha szeretne, akkor dönthet az örökbefogadó személyéről, hogy gyermeke szerető családban, várva várt gyermekként élhessen. Nagyon fontos leszögezni, hogy ez a civil szervezet esetében szigorú adatvédelmi szabályok betartásával jár, illetve soha nem járhat haszonszerzéssel!

Hányszor halljuk nevelőszülőként, hogy milyen anya az ilyen, aki lemond a gyerekéről… Tudom, hogy egyikünk se tenne ilyet, ha a tizedik gyermekünk születne, akkor sem, de mi hálát adhatunk az Istennek, hogy nem ismerjük azokat bajokat, amiket ők. Találkozom azokkal az Anyákkal, akik esetenként nagy fájdalommal döntenek úgy, hogy jobb életet kívánnak a sajátjuknál gyermeküknek.

Különös helyzetbe kerültem azzal, hogy időnként olyan Anyák keresnek meg, akik kisbabái akár csak ideiglenesen is bekerültek a rendszerbe, akikhez hasonlókat mi is nevelünk. Ha megengeditek, itt újra leírom, hogy sok esetben, igazán nehéz sorsú Anyukákról van szó, akik, amikor velünk találkoznak úgy érzik, hogy nekünk már papírunk van arról, hogy ők „nem jó anyák”. Kérlek legyetek nagyvonalúak, hiszen mindannyian sokkal jobb helyzetben élünk náluk!

 

Bakondi László összefoglalója: 

"Előadásom fő témája a nevelőszülői családokban élő gyermekek örökbeadása volt. A bevezetésben kitértem arra, hogy minden gyermek alapvető joga, hogy saját, vér szerinti családjában nevelkedhessen, illetve ehhez segítséget kapjon. Az egyik ilyen segítség a nevelőszülő feladata, akinél a gyermek átmenetileg nevelkedik. A nevelőszülők feladata ezzel kapcsolatban, hogy a gyerek vér szerinti családjába való visszagondozást segítse, támogassa. Ha a gyermek vér szerinti családjába való hazagondozása nem lehetséges, és a gyermek örökbeadhatóvá válik, akkor pedig a gyermek mielőbbi örökbeadásában való segítségnyújtás. 
Sajnos mi, az örökbefogadásban dolgozó szakemberek továbbra is nagy ellenállást tapasztalunk a nevelőszülők részéről a náluk nevelkedő nevelt gyermek, vagy gyermekek mások által tervezett örökbefogadásával kapcsolatban. Ez nagyrészt abból fakad, mert a nevelőszülők alapvető feladata a mai napig nem tisztázott kellően sem a nevelőszülők-, sem az őket segítő szakemberek körében. 
Elmondtam, hogy a nevelőszülő is fogadhat örökbe, ezt semmilyen jogszabály nem tiltja. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a nevelőszülő elsőbbséget élvez a nála nevelkedő gyermek örökbefogadására, illetve az, hogy a gyermek nála nevelkedik, önmagában nem teremt jogosultságot a gyermek általa történő örökbefogadására. Ha egy nevelőszülő ad be egy örökbefogadásra irányuló kérelmet, akkor az ugyanolyan elbírálásban részesül, mint a többi, nem nevelőszülő által benyújtott kérelem. Itt kitértem arra, hogy milyen vizsgálatok, illetve dokumentumok beszerzése szükséges az előkészítő eljárás során. 
Minden ilyen esetben, ahogy a többiben is, az örökbe fogadni szándékozóknak, továbbá gyermek törvényes képviselőjének személyesen előterjesztett, egyező kérelmére a gyámhatóság hivatott a döntést meghozni. Olyan eset is előfordulhat, hogy a gyermek törvényes képviselője nem kérelmezi a gyermek nevelőszülő általi örökbefogadását, vagy az is előfordulhat, hogy a nevelőszülő örökbefogadás előtti tanácsadáson való részvétele során a szakszolgálat pszichológusa nem támogatja a nevelőszülői örökbefogadást. Ebben az esetben a szakszolgálat sem javasolja a nevelőszülő általi örökbefogadást. 
Az előadás végén interaktív, azaz - kérdezz felelek formában igyekeztem az érdeklődők által feltett kérdésekre válaszolni. Szó esett a Magyarországon élő gyermekek külföldre történő örökbeadásáról. Itt hangsúlyoztam, hogy a nemzetközi örökbefogadás is - csakúgy, mint a hazai -  komoly, és megalapozott, de mindenekelőtt VALÓS jogszabályi helyeken alapszik. Elmondtam, hogy a gyermekeket csak akkor kíséreljük meg külföldre örökbeadni, ha a Magyarországon való örökbeadásukra tett intézkedések nem vezettek eredményre. 
Végezetül megköszöntem a meghívást, és kértem a nevelőszülőket, hogy segítsék, támogassák a jogilag örökbeadható gyermekek mielőbbi örökbefogadó családba való kerülését. "  
 

Együtt gondolkodás az ADHD-ról

2017 március 11-én Abonyban tartottuk a nevelőszülők továbbképzését. A képzés alapvetően az ADHD - ról szólt.
Meghívott előadóink a következők voltak:
-    Rideg Gyula református kórház lelkész, ADHD esetkoordinátor, aki az idegrendszerre jellemző tulajdonságokról, eltérésekről beszélt.
-    Németh Sándor pasztorál pszichológus, etika-történelem tanár a pedagógusok helyzetét tárta elénk ebben a témakörben.
-    Fléger Ildikó főnővér Bethesda Kórház, rehabilitációs, mentálhigiénés szakember, ADHD esetgazda, művészetterapeuta, aki gyakorlati segítséget adott az előző előadásokhoz és kiemelte, hogy milyen praktikus dolgokat lehet alkalmazni a családban.
Mi is az ADHD?
Gyermekének FIGYEKEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS zavara van, melyet rövidítve a betegség angol nyelvű elnevezése - Attention Deficit/Hyperactivity Disorder – alapján ADHD-nak is nevezünk.
A teljes cikk a hivatkozásra kattintva letölthető!


Kepzes_20162016. 10. 08-án  Abonyban került sor a nevelőszülői továbbképzésre. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. előírja a nevelőszülők működtető által szervezett kötelező  képzését. Az adott napon ennek a kötelezettségünknek tettünk eleget.

A képzés alapvetően a fogyatékkal élő gyermekek ellátásáról szólt. Az előadók a következők voltak:

  • Turai Dénes hitoktatási referens, aki a Katolikus Egyház fogyatékos emberekkel kapcsolatos álláspontját tárta elénk.

  • Gárdai Zsófia a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője a Szakszolgálat felépítéséről, tevékenységéről, az ott folyó szakértői és egyéb tevékenységekről beszélt.

  • Király Erzsébet gyógypedagógus témája a korai fejlesztés, és annak fontossága volt. Az előadás kivonata az alábbi hivatkozásra kattintva megtekinthető: Koragyermekkori intervenció

  • A témához közvetlenül nem kapcsolódva, de az intézmény nevelőszülőinek komoly nehézségeket jelentő élettörténeti könyv jelentőségét, helyes vezetésének technikáját  ki kellett hangsúlyoznunk, ezért Tugyi Endréné nevelőszülői tanácsadó a könyvről előadást tartott.
    Élettörténet-könyv

 

Dr. Sófi Gyula legutóbbi 2013-as nevelőszülői konferencián elhangzott előadásának anyaga a nevelőszülői tanácsadótól közvetlenül kérhető, tekintettel az előadás témájára.

Dr. Petróczi Erzsébet Nevelőszülői továbbképzés 2013 anyaga megtekinthető itt.
Nehezen nevelhetőség

Dr. Sófi Gyula képzésének anyaga megtekinthető itt.
Pszichés rendellenességek
A gyermekkor sajátosságai

Ki lehet az Otthonnál nevelőszülő?

A nevelőszülői hivatást sokan összetévesztik az örökbefogadással. A nevelőszülőhöz kerülő gyermekek jelentős részének van kapcsolata a vérszerinti szülőkkel, nevelőszülőhöz kerülésük nem jelenti örökbefogadásukat.

A nevelőszülői jogviszony 2014. 01. 01.-től foglalkoztatási jogviszonynak minősül.

Nevelőszülő az Otthon Szociális Szolgáltatónál csak az lehet, aki
- 24. életévét betöltötte
- magyar állampolgár
- cselekvőképes, büntetlen előéletű
- fizikailag, pszichésen a jelentkező és a vele egy háztartásban lévő nagykorú hozzátartozó is alkalmas
- otthona, környezete alkalmas a gyermekek fogadására
- saját jövedelemmel bír
- házastársa, élettársa hozzájárul a nevelőszülői tevékenység folytatásához
- a Katolikus Egyház értékrendjét elfogadja, tiszteletben tartja
- a nevelőszülői felkészítő tanfolyamon (60 órás) eredményesen részt vett, tanúsítványt szerzett, vagy nevelőszülői OKJ-s képzésben részt vesz és a "Befogadott gyermek ellátásának alapfeladatai" követelménymodulját sikeresen elvégezte, vagy OKJ-s nevelőszülő szakképesítéssel rendelkezik

-2015. 07. 01.-től elfogadható a 60 órás képzés tanúsítványa, az OKJ-s képzésben való részvétel esetén a fenti követelménymodul elvégzése, az OKJ-s szakképesítés során, vagy KOP képzéseben szerzett oklevél.

Amenyiben a nevelőszülő 60 órás tanfolyamon szerzett tanúsítvánnyal, vagy az OKJ-s képzésben való részvétel során a "Befogadott gyermekek ellátásának alapfeladatai"  követelménymodul elvégzéséről szóló igazolással rendelkezik, az első gyermek elhelyezését követő két éven belül meg kell szereznie az OKJ-s végzettséget (vagy 2015. 07. 01.-től a KOP oklevelet)!

A nevelőszülő feladatai
- otthonában biztosítja a gyámhivatali határozat alapján a gyermek nevelését, gondozását, teljes körű ellátását, törvény által meghatározott esetekben a gyermekvédelmi gyám mellett bizonyos gyámi feladatok ellátását
- gondoskodik a gyermek oktatásáról, képzéséről
- felkészíti a gyermeket az önálló életvezetésre
- a gyámhivatali határozat alapján biztosítja a gyermek vérszerinti szülőkkel való kapcsolattartását
- elősegíti a gyermek visszakerülését a vérszerinti családhoz, vagy ha ez nem lehetséges, segíti örökbefogadó családhoz kerülését
- vállalja a gyermek nagykorúsága után is gondozását, lakhatásának biztosítását
- együttműködik a szakemberekkel (gyámhivatalok, gyermekjóléti szolgálatok, Otthon Szociális Szolgáltató stb.)


A nevelőszülővé válás menete
- a leendő nevelőszülőnek írásban, önéletrajzát is mellékelve kell jelentkeznie az Otthon Szociális Szolgáltató postacímén
- az illetékes nevelőszülői tanácsadó a nevelőszülőnek jelentkező otthonában környezettanulmányt készít
- a nevelőszülőnek jelentkező és hozzátartozói házi orvosi vizsgálaton vesznek részt egészségügyi, fizikai alkalmasságuk megállapítása érdekében
- a nevelőszülőnek jelentkező, ill. vele közös háztartásban élő nagykorú családtag pszichológiai vizsgálaton vesz részt
- a jelentkező és vele egy háztartásban élő nagykorú családtagjai nyilatkoznak ingatlantulajdonukról, büntetlenségükről, ill. arról, hogy nem folyik ellenük büntető eljárás, erkölcsi bizonyítványt szereznek be az összes együttélő nagykorú családtagra vonatkozóan
- a jelentkező elvégzi a 60 órás nevelőszülői tanfolyamot, vagy OKJ-s, 2015. 07. 01.-től KOP végzettséget szerez
- az Otthon Szociális Szolgáltató kezdeményezi az illetékes kormányhivatalnál a szolgáltatói nyilvántartásba (működési engedélybe) történő felvételét
- az Otthon a szolgáltatói nyilvántartásban szereplő nevelőszülővel a nevelőszülői jogviszony létesítésére keret - és kiegészítő megállapodást köt, amennyiben az első gyermek elhelyezésére sor kerül
( A nevelőszülő adottságainak, képességének, fogadó készségének, ill. elsősorban a gyermek szükségleteinek figyelembe vételével, helyezési értekezlet révén, gyámhivatali határozattal kerülhet gyermek a nevelőszülőhöz.)


Anyagi juttatások
A nevelőszülőt arra az időszakra, amíg a gyermeket a saját háztartásában neveli, nevelőszülői díj illeti meg ( a gyermek elkerülését követően még 3 hónapig az alapdíjat kapja). A díj alap-, kiegészítő- és (törvény által előírt esetekben) többletdíjból áll.  Az alapdíj a minimálbér 30 %-a, a kiegészítő díj a minimálbér 20 %-a, a többletdíj a minimálbér 5 %-a. Mindemellett gyermekenként törvényben meghatározott mértékű nevelési díjban és ellátmányban részesül, melyet kizárólag a gondozásban lévő gyermek ellátására fordíthat. A nevelőszülő jogosult a gyermek után járó családi pótlék igénylésére is.